Noi norme BNR privind limitarea gradului de îndatorare

Noile norme ale Băncii Naționale a României (BNR) privind limitarea gradului de îndatorare pentru persoanele fizice care obțin un nou credit de la bănci și IFN-uri la 40% din venituri au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019. Normele au fost adoptate pentru prevenirea gradului de supra-îndatorare a populației. Măsura vine după o adevărată euforie a creditării din ultimii ani, încurajată de creșterea semnificativă a veniturilor și de dobânzile mici aplicate de bănci.

Advertisement


De exemplu, o persoana fizică doritoare de obținerea unui împrumut în următoarele 12 luni nu va putea să aibă o rată lunară la noul credit, cumulată cu alte rate la credite mai vechi sau la carduri de credit, care să depășească nivelul de 40% din salariul net.


Anterior, această obligație nu era impusă băncilor și IFN-urilor, acestea fiind libere să aleagă îndatorarea clienților doar în baza propriilor criterii referitoare la normele de risc. În aceste condiții, gradul de îndatorare putea ajunge chiar și până la 70%.


Băncile și alte instituții financiare care acordă credite trebuiau doar să stabilească o marjă de creștere a dobânzii și cursului valutar, și să țină cont de eventualitatea scăderii veniturilor în cazul unei crize econome majore.
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de banca națională, gradul de îndatorare a populației a atins în 2018 pragul de 47% din venituri la creditele ipotecare, de la un nivel de 35% în 2017, și de 45% în cazul veniturilor la creditele de consum, de la 25% în 2017. Acest nivel s-a apropiat în mod periculos de nivelul de alertă al FMI, care este de 50%.

Advertisement


Restricțiile de creditare ale BNR sunt considerate cele mai stricte comparativ cu alte țări din zonă, unde gradul de îndatorare poate atinge cu ușurință 50% sau chiar mai mult. Măsura BNR vine după ce piața creditelor acordate de IFN-uri, îndeosebi cea online, au apărut a fi scăpate de sub control, de unde vertiginoasa creștere a gradului de îndatorare a populației din ultimele 12 luni.


În opinia experților FMI, noile restricții impuse de banca națională vor duce la o limitare a volumului de noi credite la maximum 15%. Fondul consideră că volumele de noi credite ar putea fi reduse la o rată între 12 și 15%, pentru un grad maxim de îndatorare de 40%.


La rândul său, BNR este de părere că măsurile nu vor afecta într-o manieră semnificativă nivelul creșterii economice. Banca estimează că măsurile vor determina o scădere de 6% în cazul creditelor ipotecare și de 13% pentru cele de consum. Aceste ținte procentuale vor putea fi atinse doar în condițiile unui prag maxim de îndatorare de 55%.
Direct afectate de noile reguli ale BNR ar putea fi IFN-urile, care pentru prima dată sunt obligate să se supună reglementărilor băncii naționale.

Advertisement

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More